18.03.2011 г. Семинар: Недвижимо културно наследство. Еврофондове. Проекти.


Семинарът се организира във връзка с одобрения от Правителството Законопроект за изменение и допълнение на Закона за културното наследство, с който се създава ред за правото на Общините да управляват недвижимите културни ценности, което им дава възможност да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ по оперативни програми, да участват в международни, регионални и двустранни фондове и програми или за осъществяване на други дейности, свързани с културното наследство.

Семинарът е предназначен за: служители на областната и общинската администрация, общински съветници. Директори и експерти на музеи и галерии. Експерти в държавни институции в областта на културното наследство, архитекти, проектантски бюра, сдружения, фондации и др.

Арх. Явор Банков е специалист в областта на опазването и използването на недвижимото културно наследство. Член на Асоциацията на признатите европейски експерти, САБ, ИКОМОС и Национално движение „Българско наследство”. Преподава в НБУ и ВСУ „Любен Каравелов”.

Арх. Доля Йорданова е специалист в областта на опазването и използването на недвижимото културно наследство. В дирекция „Културна политика” при Министерство на културата отговаря за координацията на програми и проекти на Съвета на Европа, Европейската комисия и др., свързани с културното наследство. Член е на Съюза на архитектите в България.

Г-жа Тони Милева е главен експерт в дирекция „Координация на програми и проекти” при Министерство на културата. Дирекцията управлява 57 мил. лева за инфраструктурни и меки проекти, които трябва да приключат до края на 2013 г., както и програмата за определяне на български град за европейска столица на културата през 2019 г. Специалист е в областта на туризма. Работила е като експерт в Дирекцията на Природен парк „Врачански балкан”, заместник кмет на община Враца по туризъм, спорт и оперативни програми в мандата на г-н Тотю Младенов. Участие в национални и международни обучения в сферата на туризма.

Доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова е специалист в областта на опазването и използването на недвижимото културно наследство. Член на Националния съвет за недвижимо културно наследство при МК и на БНК на ИКОМОС. Директор на Националния институт за недвижимо културно наследство. Преподава в УАСГ по опазване на архитектурното наследство. Води лекционни курсове „Реставрация на архитектурните паметници“, „Културно наследство“, „Оценка на недвижими културни ценности“.

Лектор доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, директор на Националния институт за недвижимо културно наследство провежда обучение.

Този семинар бе посетен от директорите на музеите: „Старинен Несебър”, Исторически музей Поморие, Дирекция на музеите - Копривщица, Регионален исторически музей Бургас, Общински институт „Старинен Пловдив”, Исторически музей Дупница, Исторически музей Стрелча, Исторически музей Генерал Тошево. Представители на Исторически музей Нова Загора, Исторически музей Самоков, Национален археологически институт с музей – БАН, главен архитект - Община Варна, нач.отдел „Култура, маркетинг и реклама” - Община Бургас, сдружение „Бъдеще в миналото”, ЕТ „Максима – Анна Енчева” и др.