13.05.2011 г. Семинар: Недвижимо културно наследство. Еврофондове. Проекти.


Семинарът се проведе в София, при голям интерес от страна на областните и общинските администрации, директорите и експертите на археологическите и историческите музеи, архитектурни бюра и неправителствани организации. На семинара присъстваха представители на Община Бургас, Фондация „Възраждане на Белчин”, фондация „Българска памет”, Община Етрополе, Община Разград, СО – Район „Илинден”, Община Велико Търново, Община Тетевен, Община Силистра, архитектурни бюра „Фрибул” ООД, „БН Студио”, „Вени Студио Архитекти” ЕООД, арх. В. Николова и др.

Лектори:

Арх. Явор Банков е специалист в областта на опазването и използването на недвижимото културно наследство. Член на Асоциацията на признатите европейски експерти, САБ, ИКОМОС и Национално движение „Българско наследство”. Преподава в НБУ и ВСУ „Любен Каравелов”.

Арх. Доля Йорданова е специалист в областта на опазването и използването на недвижимото културно наследство. В дирекция „Културна политика” при Министерство на културата отговаря за координацията на програми и проекти на Съвета на Европа, Европейската комисия и др., свързани с културното наследство. Член е на Съюза на архитектите в България.

Г-жа Тони Милева е главен експерт в дирекция „Координация на програми и проекти” при Министерство на културата. Дирекцията управлява 57 мил. лева за инфраструктурни и меки проекти, които трябва да приключат до края на 2013 г., както и програмата за определяне на български град за европейска столица на културата през 2019 г. Специалист е в областта на туризма. Работила е като експерт в Дирекцията на Природен парк „Врачански балкан”, заместник кмет на община Враца по туризъм, спорт и оперативни програми в мандата на г-н Тотю Младенов. Участие в национални и международни обучения в сферата на туризма.

Доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова е специалист в областта на опазването и използването на недвижимото културно наследство. Член на Националния съвет за недвижимо културно наследство при МК и на БНК на ИКОМОС. Директор на Националния институт за недвижимо културно наследство. Преподава в УАСГ по опазване на архитектурното наследство. Води лекционни курсове „Реставрация на архитектурните паметници“, „Културно наследство“, „Оценка на недвижими културни ценности“.

Доц. д-р арх. Йорданка Кандулкова, директор на НИНКН, и арх. Доля Йорданова от дирекция „Културна политика” при Министерството на културата, провеждат обучение на 13.05.2011 г.

Главен експерт в дирекция „Координация на програми и проекти” при Министерството на културата, Тони Милева провежда обучениение.