12.10.2012 г. Семинар: Практически умения и инструменти за анализ и контрол на оценителските доклади за недвижими имоти, машини и съоръжения, движимо имущество, предприятия и бизнес.


На 12.10.2012 г. в хотел „Шипка” се проведе поредния семинар. Посетиха го представители на Банка ДСК ЕАД-Централно управление, ТБ МКБ Юнионбанк АД, „Консултпрайс” ООД-София, „Инвестстрой билд” АД – София, „В&Н Инвест Експерт” ООД-София, „Имсофт” ЕООД – София, „София Инс Брокер” ООД – София, Община Доспат, Община Сатовча, ЕТ „Болмар-Божидар Марков” – София, „Лотос фи” ООД –Пловдив, и др. Лектори в обучението бяха Светлана Францова-началник-отдел в МИЕТ и Соня Йочева – главен експерт в МИЕТ.

На курса се разискваха проблемите и грешките, допускани в оценителските доклади. Обсъдиха се проблеми при неправилно прилагане на методите, подходите и стандартите, нарушения на причинно-следствените връзки, противоречията в отчетите. Дадоха се примери, в кои случаи имаме наличие на грешна методология, нарушения на задължителните изисквания, свързани с изготвянето на докладите и др. Разгледаха се моменти, в които липсва обосновка на използваните норми на дисконтиране и капитализация и характеристика на сравняваните обекти. Коментираше се разграничаването на оценяваните права-собственост, строеж, ползване, преминаване, надстрояване, дострояване и др., случаи на неправилна идентификация на обектите, неправилно формиране на доход от имота, разходи по имота и свързаната с осигуряването на дохода от него, норма на възвращаемост. Дадоха се примери за добри и лоши практики, обсъдиха се казуси и др.