25.10.2012 г. Семинар: Промени при общите правила за възлагане на обществени поръчки. Осъществяване на контрол от Агенцията по обществени поръчки; контрол от Възложителя върху работата на комисията. Подготовка за възлагане на обществени поръчки за извършване на ЕСКО дейности.


Семинарът се проведе на 25.10.2012 г. в София, хотел „Шипка”. Посетиха го представители на Областна администрация Софийска област, Областна администрация Благоевград, „Енерджи Ефект” ЕАД - София, „Енемона” АД - Козлодуй, „Енергео” ЕООД - София, Адвокатско дружество „Добрев, Кинкин и Люцканов” – София и др.

Лектори:

Валерия Методиева - главен експерт, отдел „Методология, анализ и законодателство”, Дирекция „Методология, анализ и контрол на обществените поръчки”, Агенция по обществени поръчки .

Филип Фиков - опит като началник-отдел „Планове и управление на енергийната ефективност” в АУЕР, държавен експерт в МИЕТ, директор на дирекция „Топлоенергетика и комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия” в „Енергоконсулт”.

Направиха се анализи на последните промени в ЗОП, контролът, който осъществява АОП, актуалните правила за участие в процедурите. Разгледаха се новите моменти в директивите за обществените поръчки, които ще бъдат приети до края на годината от Европейския парламент и които държавите-членки са длъжни да въведат в своите национални законодателства. По време на втората част на семинара, бе представен моделът ЕСКО, законодателството в областта на ЕСКО услугите, договорите за извършване на ЕСКО дейностите, финансирането на ЕСКО проектите. Коментираха се особеностите на обществените поръчки при възлагане на ЕСКО дейности, управлението на проекти, добри практики.

Лекторите дадоха консултации по конкретни практически казуси.